vrijdag 6 november 2009

de route langs de ATALAYAS fakkeltorens !!






















de ATALAYAS, vertaald de FAKKELTORENS bevinden hun oorsprong in de tijd dat de arabieren Andalusie beheersten.

Deze fakkeltorens werden later nadat de cristen andalusie weer haden heroverd ook door deze gebruikt.

Overal in Andalusie kan men deze torens op de punten van de bergen vinden, meestal al in elkaar gestort en is er dan ook nog maar weinig van terug te zien.

Deze torens hadden algemeen alemaal een doorsnede van 5 meter en een hoogte van 11 meter.

De strategie van deze FAKKELTORENS was volgende:

De torens werden gebruikt om elkaar te waarschuwen al er een mogelijke aanval van een vijand kwam
De fakkeltorens ( atalayas) werden rondom een grote belangrijk strategisch stad gebouwd, enwel hoog op debergen.

Bij elke toren waren 2 soldaten aanwezig, deze gebruikte de toren als uitzichtpost om van zo ver mogelijk de vijand te zien aankomen.


Binnen in de toren werden grote hoeveelheden hooi bewaard.

Zodra als de bewakers de vijand zagen aankomen werd het hooi nat gemaakt en in brand gestoken, door de sterke rookontwikkeling van het brandende natte hooi werden op die manier de in de omgeving liggende andere uitkijkposten en het kasteel van de dichtsbijzijnde grote stad gewaarschuwd.

1 van de 2 soldaten /bewakers bleef achter bij de fakkeltoren om zo lang mogelijk het signaal te blijvengeven, de 2de bewaker reed dan snel op zijn paard naar het kasteel van de dichtbi9jzijnde stad om meedetedelen wat ze precies aan vijand hadden gezien.

Mocht de vijand snachts werden gesignaleerd door bewakers van zo n fakkeltoren, dan werd het hooi binnen de fakkeltoren gewoon droog in brand gestoken, dat konden de flammen van het brandende hooi als signaal worden herkend.


Rondom de stad Alcala la Real kunt u de route van deze ATALAYAS/ fakkeltorens volgen, de fakkeltorens vind u bij volgende dorpjes ; Mimbres, Fuente Alamo, Charilla, santa Ana, Cascante, Sabariego, Pedregales.
U kunt gewoon vanuit uw auto de torens zien staan, u kunt er langs rijden of uw auto parkeren om er te voet naar toe te lopen.
Wij namen vanuit onze auto een filmpje voor u op van 1 van deze fakkeltorens.












Geen opmerkingen: