Nu eind oktober gaan de ( nu nog groene olijfen) beginnen met zo langzamerhand te verkleuren totdat ze uiteindelijk eind november helemaal zwart zullen zijn en rijp genoeg om ze te gaan oogsten voor de olijfolie.
Nu, eind oktober wanneer de olijfen op hun grootst zijn plukken we enkele emmers vol voor eigen gebruik om op te eten.
Na het plukken gaan we ze wassen en gieten we de emmers met olijfen vol met water.
De vers geplukte olijfen hebben nu nog een viese zeer bittere smaak van binnnen en zijn niet te eten.
We verversen gedurende ongeveer 14 dagen lang alle dagen het water in de emmers, het water trekt namelijk de bittere smaak uit het vlees van de olijfen.
Na 14 dagen bijten we eens flink in een aantal olijfen, doorbijten tot aan de pit. wanneer er dan geen bitterse smaak meer aan de olijf zit, maar simpelweg een wat flauwe smaak, dan zijn de olijfen klaar voor de volgende behandeling.
namelijk gieten we weer al het water uit de emmers en vullen ze opnieuw met schoon water, echter dit keer niet alleen water, dit keer doen we er ook ZOUT, TIJM, SINNAASAPPELSCHILLEN, CITROENSCHILLEN. dit leten we opnieuw zon 3 a 4 dagen intrekken. en dan uiteindelijk zijn de olijfen heerlijk ingemaakt en klaar om op te eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten