woensdag 17 juni 2009

Olijfolie













Wij bevinden ons in de provincie Jaen in Andalusie, nergens in heel europa zult u zoveel olijfbomen aantreffen dan hier.


Hier komt dan ook de meeste olijfolie ter wereld vandaan.


Maar wat is nu eigenlijk olijfolie, wat is virgin, wat is de eerste persing, wat is koud geperst???

Dit zijn maar enkele van een groot scala aan vragen en opmerkingen waar heel veel mensen mee rondlopen. De consument wordt tegenwoordig via de media veelvuldig bestookt met dure termen waar in veel gevallen niet veel van klopt. Wij proberen hier het een en ander uit te duiden en een juist beeld te schetsen van het edele vruchtsap, genaamd OLIJFOLIE.
Zoals verderop op de website al beschreven is, wordt olijfolie al meer dan 5000 jaar gebruikt, bijna uitsluitend in de landen rondom de middellandse zee, waar de olijfbomen ook groeien. Sinds 15 a 20 jaar wordt dit ook onder de aandacht gebracht in de noordelijke landen van Europa.
Daarvoor was het eigenlijk meer bekend in een kleine kring liefhebbers en mensen die wisten van de heilzame en gezonde werking. Bij een grote groep stond (en staat) het alleen bekend als boosdoener in het eten, dat hen maag probleempjes gaf op de vakantiebestemmingen. (Wat absoluut niet klopt) In zuiderse landen zitten er nu eenmaal meer bacteriën in het water,dus ook in het voedsel en daar kunnen onze steriel voedsel gewone maagjes niet tegen.
Eerste, tweede, koude persing...




Eerste persing;
Eenvoudig omschreven is olijfolie het vruchtsap van de olijf, dit vruchtsap bestaat alleen uit plantaardige olie. De olie wordt gewonnen uit de vrucht door middel van persen of centrifugeren, vroeger was dit alleen het persen, vandaar de veel voorkomende kreet "eerste persing".
In vroeger tijden moesten de olijven meerdere malen geperst worden om zoveel mogelijk olie uit de pulp te krijgen, tussen elke persing werd er warm water op de pulp gegooid om de olie los te weken van de pulp. Dus toen was het aanneembaar dat de olie uit de eerste persing het best was.
Tegenwoordig wordt er hydraulisch geperst dat zo veel kracht uitoefend dat er maar één persing nodig is en een andere veel voorkomende manier om de olie te winnen is met behulp van een centrifuge. De term "eerste persing" is meer een verkoopkreet geworden dan een graad voor kwaliteit.




Koude persing
Koude persing is ook een veel gebruikte tekst om een olijfolie mee te versieren. Dit is ook afkomstig van de diverse persmethoden, hoe heter de pulp (of brij) verwarmen of verhitten, hoe meer olie er uit de pulp komt. Dit komt alleen de kwaliteit van de olie niet ten goede.
Deze term is inmiddels door de Europese commissie aan banden gelegd, vanaf 2004 mag er geen "koude persing" meer op een olijfolieverpakking staan als er tijdens het oliewinproces hogere temperaturen als 30 graden celsius zijn gebruikt. Maar dit blijkt tot op heden (2009) nog niet gecontroleerd te worden.




Extra virgin, virgin, olijfolie....
Extra virgin, virgin,



Dit zijn de "graden", kwaliteitsaanduidingen van de olijfolie.
De kwaliteit van olijfolie wordt gemeten aan de hoeveelheid "acides" (oliezuur) per 100 gram olijfolie.
Hoe lager het zuurgehalte des te beter en gezonder is de olijfolie. Olijfolie mag Extra virgin heten als de zuurgraad ligt tussen 0.1 en 1% per 100 gr. olijfolie, dit percentage moet de olie op natuurlijke wijze verkregen hebben. Deze olie is ook zeer herkenbaar aan de soms TROEBELE kleur, de sterke smaak en natuurlijk het aroma.
Extra Vigen Olijfolie.
Extra Virgin olijfolie is ook onbewerkt en heeft een natuurlijke zuurgraad van niet hoger dan 1.5%.
Virgen Olijfolie.
Normale olijflie (geraffineerd) om de zuurgraad naar beneden te krijgen, deze olie heeft minder smaak en weinig geur en is meestal zeer helder lichtgeel van kleur.(maar met kleurstoffen kun je heel veel doen)Na de (chemische) raffinage wordt hier Extra Virgin olijfolie aan toegevoegd en verkocht als zijnde kwaliteit olijfolie. Voor deze varianten zijn de prijzen beduidend lager dan de echte extra virgen olijfolie. Deze olie mist veel van de goede eigenschappen van de natuurlijke oliën die door de raffinage verloren zijn gegaan.Helaas zijn de richtlijnen voor de contrôle op deze graden nog zeer vaag, dus het is moeilijk om te weten te komen wat een ECHTE olijfolie is.

Enkele kreten om dit mooie produkt te verkopen zijn; Olie voor over de salade of olie voor bakken.... of ongezouten olijfolie.... , dit laat zien dat de oliën bewerkt zijn.

Echte Extra Virgin olijfolie is niet gezouten en is geschikt voor bakken, braden, frituren, voor over de salade, om puur in te nemen voor.... een heleboel.

Er waant helaas op het internet een fabel in het rond over het feit dat bakken en braden met Extra Virgin olijfolie kankerverwekkend zou zijn. Dit is niet geheel juist, Extra Virgin is een kwalificatie voor een zuurgraad, dit heeft niets te maken met het verbrandenvan de olijfolie.E.V. olijfolie kan juist hoge temperaturen verdragen.In Griekenland en vooral Kreta wordt normaal gefrituurd, gebakken in Extra Virgin olijfolie en de vervelende ziektes....die komen hier in verhouding amper voor.Er is in deze gebieden bijna geen "lagere" kwaliteit te verkrijgen.
De kleur van olijfolie is de laatste jaren ook een warboel van meningen op het internet geworden.
Er wordt beweerd dat een Extra Virgin olijfolie geel is en Virgin olijfolie groen of andersom, of dat de groenheid van olijfolie bepaald wordt door het aantal olijfboomblaadjes wat meegeperst is. Kleur is veelal afhankelijk van tijd van oogsten, bodemgesteldheid of olijfboomras ( zie fotos bovenaan).


Via volgende link http://olijven.startpagina.nl/ komt u op een startpagina over o.a. olijfolie, olijfbomen enz.
Er zijn vele soorten olijfbomen, zoals wij weten wel 27 soorten.
De nieuwe generatie olijfbomen ( laatste 20 jaar) zijn olijfbomen die elk jaar vruchten dragen.
Deze nieuwe generaties olijfbomen geven echter een olijfolie van mindere kwaliteit
De oudere generatie olijfbomen dragen elke 2 jaar een vrucht en de kwaliteit van deze olie ligt rond de 25 % hoger.
Waar wij wonen en rond om ons heen bevinden zich enkel oudere generaties olijfbomen, deze geven dan ook een bijzonder goede kwalitiet aan olijfolie.
In Nederland bestaat er een winkel die deze olijfolie uit onze streek verkoopt.
De winkel bevind zich in Enschede in de Korte Hengelose straat 29 /31, zeer goed per auto of per trein te bereiken.
Surf via volgende link http://www.olijfenzo.nl/ naar de website van deze winkel en ontdek hoe u b.v. ook een olijfboom aan iemand kunt schenken of een tapasavond kunt bijwonen waar u leert hoe u zelf heerlijke tapas kunt maken mmmm.





Geen opmerkingen: