zondag 20 september 2009

het Albaizin de granada


Albaicin in Granada
Het Albaicin ligt op een heuvel in Granada, aan de overzijde van het Alhambra. Het is een wijk met steile en smalle straatjes, witte huisjes met geurende tuinen, en tal van bezienswaardigheden die herinneren aan de Islamitische oorsprong van de stad. Ideaal voor een ontspannen wandeling, die je ook langs de talrijke Christelijke monumenten brengt die na de val van Granada zijn gebouwd.
Belangrijkste bezienswaardigheden in het Albaicin

1 Koninklijke Kanselarij of Real Chancillería

Wie zich aan het gezellige plein van Plaza Nueva bevindt en zich richting Carrera del Darro begeeft, zal onmiddellijk kunnen kennismaken met de Koninklijke Kanselarij. Dit imposante gebouw in renaissance stijl werd gebouwd door Filips II in 1530. Verschillende rechtbanken in Andalusië en Zuid-Spanje werden vanuit deze kanselarij bestuurd. Ook het hooggerechtshof was hier gevestigd. Opvallend aan het gebouw is het Spaanse wapenschild op de tweede verdieping met ernaast standbeelden van de 2 hoofddeugden: rechtvaardigheid en sterkte.

2 Kerk van Santa Ana of Iglesia de Santa Ana

Aan de overzijde van de Koninklijke kanselarij staat de kerk van Santa Ana. Deze baksteenkerk in mudejarstijl dateert uit halfweg de 16de eeuw. Opvallend zijn het fraaie portaal en de minarettoren waarin later een klokkentoren werd geplaatst. Binnenin dit pittoreske kerkje wordt een belangrijke kunstverzameling bewaard. Zoals een retabel (een wand van schilder- of beeldhouwwerk boven een altaar) van Vlaamse herkomst.

3 Arabische bad of el Bañuelo

Als we doorlopen langs richting Paseo de los Tristes komen we aan het badhuis of el bañuelo. Dit openbaar badhuis dateert uit de 11de eeuw toen de Ziriden over Granada regeerden.Vandaag verkeert nog in een heel goede staat. Bijzonder mooi zijn de stervormige openingen die het licht laat binnenvallen. Het bevindt zich nu onder een Christelijke huis.

4 Casa del Castril

Dit herenhuis uit de 16de eeuw valt vooral op door de prachtige ornamentele façade. Deze woning zou nog bezit geweest zijn van de secretaris van Koning Ferdinand en Koningin Isabella. Vandaag is het een archeologisch museum waar je voorwerpen kan bezichtigen van de prehistorie tot de renaissance. Je vindt er talrijke zeldzame stukken zoals een Egyptische urne of een 14de eeuws astrolabium, waarmee Moorse geleerden de posities van hemellichamen konden meten.

5 Paseo de los Tristes

Vlak voor je naar de hogere gedeeltes van het Albaicin gaat, kom je op de Paseo de los Tristes. Daar bevindt zich een gezellig plein met een fonteintje en aangename terrasjes. Van hieruit heb je bovendien een prachtig zicht op het Alhambra dat zich in de hoogte bevindt. Ideaal voor een rustpauze voor je aan de klim naar de Mirador de San Nicolas begint.

6 El Mirador de San Nicolás

Wie Granada bezoekt, mag één ding naast het Alhambra zeker niet overslaan: de Mirador de San Nicolas. Het uitzichtpunt geeft je een prachtig zicht op het Alhambra en de stad.Bij zonsondergang kreeg je het mooiste effect, het Alhambra kleurt dan oker, en de rode gloed van de met sneeuw bedekte Sierra Nevada doet je bewondering alleen maar toenemen.
Op deze Plaza de San Nicolas vind je nog de Iglesia de San Nicolas. Een kerk uit het begin van de 16de eeuw die gebouwd is op de plaats van de vroeger moskee. Ondertussen is de kerk wel herbouwd, want door de Spaanse burgeroorlog werd deze volledig verwoest.

7 Calle Caldería

Uiteindelijk kan je nog eens rondkuieren in de smalle straatjes rond de Calle Calderería. Ze zijn niet te onderscheiden van een soek in Marokko. Je vindt er tal van theehuisjes en kleine winkeltjes waar de kleurige koopwaar ligt uitgestald op de trottoirs.


op youtube vonden we volgend filmpje http://www.youtube.com/watch?v=DIYpgR-xLNw&feature=related over de geschiedenis over het ALBAICIN, in het spaans gesproken, maar wel met mooie beelden die u een goede indruk geeftover wat u zoals in en rondom de wijk ALBAICIN zult aantreffen.
via volgend fimpje http://www.youtube.com/watch?v=21hBtCuG14w&feature=related
is goed te zien dat de wijk ALBAICIN zich tegenover het Alhambra de Granada bevind, achter de 2 muziekanten zien u namelijk de gebouwen van het ALHAMBRA.
Op de PLAZA de mirador de SAN NICOLAS bevind zich ook een bekend flamencolokaal. de TABLAO FLAMENCO ALBAYCIN. hier kunt u ook flamencoshows bijwonen.
het adres van dit flamencolokaal is: straat Carretera de Murcia - Mirador de San Cristobal ,postcode 18010, Granada volgende adres is van de website .
Violgend filmpje volden we op youtube over deze bekende flamencodansers. http://www.youtube.com/watch?v=uDGNigdiZ0w&feature=related.


Een reactie posten