zondag 2 augustus 2009

de KAPPERTJESPLANT



































































Wist u dat de KAPPERTJES o.a. ook uit Andalusie komen?
Jazeker !, de kappertjes /kappertjesplant vind u vooral in hartje Andalusie.
Deze planten groeien tussen de olijfbomen, afgronden, tussen de amandenootbomen, kaktussen overal!!
Maar niet alleen de KAPPERTJES zoals u ze kent uit de supermarkt worden gegeten, nee, ook de eerste jonge uitlopers/ takjes worden ingemaakt en gegeten.
Wij hebben vanaf begind mei toen de eerste jonge takjes uitliepen tot aan de dag vanvandaag fotos voor u gemaakt en deze op rij gezet.
We zullen u het proces van deze elk jaar opnieuw uitlopende plant uitleggen
1 - Op de eerste 2 fotos ziet u de eerste jonge takjes in de maand mei.
2 - Deze jonge takjes snijden we af en leggen ze b.v. in een emmer met water.
We plaatsen de emmer in de zon en laten de jonge takjes ongeveer 12 tot 14 dagen inweken.
foto 3.
3 - Dan halen we ze uit de emmer en wassen/ spoelen de takjes (die nu ontzettend stinken), wel 4 tot 5 keer. totdat ze niet meer stinken en dus schoon zijn.
Daarna stoppen we opnieuw in een emmer met water en voegen daar zout bij.
Na nogeens een dag is dit zout ingetrokken in de kappertjestakjes en zijn deze klaar voor eten.
foto 5
4- op de fotos 8,9 en 10 ziet u hoe enkele weken later de kapperstjesplant ( die nadat wij de jonge takjes er al eens hadden afgeneden) intussen is uitgelopen tot een grote laag over de grond groeiende struik. (half juni)
5 - op foto 5 ziet u de knoppen vanwat de bloem moet worden.
6- op foto 6 ziet u de bloem van de kappertjesplant, het is een bloem van ongeveer 7 tot 8 cm doorsnede, en lijkt veel op de passiebloem.
7- op foto 7 zijn inmiddels de blaadjes van de bloem gevallen en is de stamper van de bloem een jong kappertje geworden, dit is begin juli.
De kappertjes zijn dan klaar voor om geplukt te worden, gedurende de gehele maand juli tot begin augustes blijft de kappertjesplant groeien en kunnnen er dus kappertjes geplukt worden.
het proces van het inmaken/ inweken van de kappertjes, is hetzelfde als van de jonge takjes half juni .
8- uiteindelijk ziet u op de laatste foto de kappertjes klaar om lekker door ons opgeten te worden.
hmm lekker hoor. glaasje wijn erbij, proost !!
Een reactie posten